Składniki:
2szkl mąki żytniej razowej 2000
1 szkl mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 opakowanie drożdzy 8g suszonych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
garść siemienia lnianego, w ziarnach.
Mąki przesiać do miski, wsypać również siemie lniane, sól, oraz wlać oliwę...
W garnuszku lekko podgrzać mleko dodać do niego miód, 4 łyżki mieszanki z mąk.. oraz drożdze, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 20 minut.
Następnie roztwór dodać do mąk i zagnieść razem, odstawić znów tym razem na 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu uformować kulki, spłaszczyć je i wyłożyć na nasmarowaną blaszkę, odstawić na ok 10-15 minut, po tym czasie naciąć je na środku, piec w temperaturze ok 200 stopni przez 25minut- do lekkiego zarumienienia. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz